Mexicovakantie.nl
Mexico Blog
de beste vakanties vind je op Mexicovakantie.nl

De mooie haciendas van Mexico

20 Feb 2018
De mooie haciendas van Mexico

Bij een vakantie in het kleurrijke Mexico mag een bezoekje aan de historische en typische Mexicaanse haciendas natuurlijk niet ontbreken. De haciendas nemen de reiziger mee terug in de tijd en laten ons een belangrijke ontwikkeling zien waarom Mexico vandaag het land is zoals het is. De geschiedenis van de haciendas gaat ver terug tot wel 1500 waar het allemaal begint met de eerste Spaanse veroveraars die hun voet op Mexicaans grondgebied neerzetten.

Het begin van de haciendas

Het duurde niet lang voordat ook 'normale' Spaanse burgers diverse stukken land overnamen; zij mochten in naam van de Spaanse kroon zelfs de oorspronkelijke indiaanse bevolking toe-eigenen en voor zich laten werken. Deze grote stukken land werden belangrijke vormen van inkomsten voor de Spaanse veroveraars en burgers. Meestal was het bedoeld voor veeteelt en soms werd het gebruikt voor landbouw en andere werkzaamheden. Hierbij was de band tussen de eigenaar van het landgoed (ook wel Don genoemd) en de arbeiders op het land (peones) het meest opvallend. Deze band werd ook wel peonage genoemd wat inhoudt dat de peones gedwongen worden om te werken, soms om een schuld af te betalen. Hierbij gold dat de rijke mensen de baas waren met één leider en de boerenbevolking dus werd afgezet.

Grote oppervlakten

Het bijzondere van de haciendas was dat veel ervan in 200 jaar tijd uitgroeiden tot kleine samenlevingen met dorpjes, huizen en meer, zelfs toen de macht over Mexico uiteindelijk weer terug ging naar de Mexicanen. Totdat de Mexicaanse Revolutie plaatsvond begin 20e eeuw waarbij peonage in de haciendas op papier werd afgeschaft. Toch vind je hier en daar nog delen van dit strenge systeem terug in dit Latijns-Amerikaanse land, hoewel de band tussen de werknemer en werkgever een stuk soepeler is geworden en te vergelijken is met banden tussen werknemer en werkgever in andere werkgebieden. Grootgrondbezit is er in Mexico nog steeds en ook zijn er nog interessante overblijfselen van de haciendas te bezoeken.

Haciendas vandaag de dag

In en na de Mexicaanse Revolutie (1910-1927) begonnen veel haciendas leeg te staan; veel werden nog heropgebouwd met het idee om te gebruiken als hacienda tijdens de revolutie en anderen werden al gauw bewoond. Je kunt je vast wel voorstellen hoe sommige luxe huizen en villa's van de Don's en andere leiders eruit zagen: stijlvol ingericht met de meest dure spullen. Vandaag de dag kun je in Mexico dan ook in diverse haciendas overnachten omdat ze nu gebruikt worden als hotel of appartementencomplex. Het is dan ook aan te raden om tijdens je vakantie in Mexico in een historische hacienda te verblijven voor dat echte Mexicaanse gevoel!

Beoordeling Mexico Blog

*
*
*
*