Mexicovakantie.nl
Mexico Blog
de beste vakanties vind je op Mexicovakantie.nl

Koffie in Mexico

11 Aug 2015
Koffie in Mexico

Wie had er vroeger ooit gedacht dat zo’n simpele vraag heden ten dage zo ingewikkeld zou kunnen zijn. Want waar een kopje koffie in de tijd van onze grootouders en ouders eigenlijk altijd een kopje slappe filterkoffie was, wat dan bij mijn oma ook nog eens de hele dag in het apparaat had staan pruttelen, kun je tegenwoordig nergens meer met goed fatsoen een gewoon kopje koffie bestellen. Je bestelt een espresso, cappuccino of latte macchiato en kunt die naar keuze geserveerd krijgen met sojamelk, biologische geitenmelk, rietsuiker of agavesiroop. 

Als ik op vakantie ben, ben ik meestal niet zo veeleisend en gaat het vooral om sfeer proeven. Wat dat betreft koester ik nog steeds goede herinneringen aan de traditionele koffiebarretjes in Mexico.

Mexicaanse Koffie

Koffie kwam via de Antillen naar Mexico aan het einde van de 18e eeuw, maar werd tot het einde van de 19e eeuw niet in grote hoeveelheden geëxporteerd. Tegenwoordig produceert het land ongeveer 5 miljoen balen koffie per jaar (een baal staat voor 60 kilo groene, ongebrande koffie) en is Mexico de grootste bron van Amerikaanse koffie-import. Het zijn vooral de circa 100.000 kleine bedrijven, voornamelijk gelegen in het zuiden van het land, die de echt Mexicaanse koffie produceren.

Traditionele koffiebarretjes

Natuurlijk is het alomtegenwoordige Starbucks ook in Mexico vertegenwoordigd en zijn er daarnaast nog een aantal ketens te vinden (zoals Coffee House en Coffee Station) waar de koffie allang niet meer de kern van de zaak is en vooral goed verdiend wordt aan de verkoop van snacks en snuisterijen. Maar gelukkig zijn er nog steeds een aantal traditionele koffiebarretjes te vinden, waar de koffie nog sterk en heet wordt geserveerd.

Als je de typisch Mexicaanse variant van koffie wilt proberen moet je eens een “cafe de olla” bestellen. Dit drankje wordt in reisgidsen vaak omschreven als “koffie met kaneel”, zoals je het bij de grote ketens ook geserveerd krijgt. Maar als je een “cafe de olla” in een traditionele koffiebar bestelt wordt hij nog bereid in een oude stenen pot en geserveerd met bruine suiker, in Mexico bekend onder de naam piloncillo. Eén van de koffiebars met een lange traditie is “Cafe La Blanca” (Avenue 5 de Mayo: www.cafelablanca.com),opgericht in 1915 door een Spaanse emigrant, Higinio Gutiérrez Peláez. De strak in het wit geklede obers vormen een mooi contrast met het oude interieur.

Beoordeling Mexico Blog

*
*
*
*