Mexicovakantie.nl
Mexico Blog
de beste vakanties vind je op Mexicovakantie.nl

Ontdek en zwem in mexico's ondergrondse rivieren en grotten!

6 Okt 2017
Ontdek en zwem in mexico's ondergrondse rivieren en grotten!

In Mexico kun je niet alleen zwemmen met dolfijnen of genieten van een margarita aan het strand, je kunt er ook prachtig duiken. Duiken of zwemmen in een van de ondergrondse rivieren en grotten is een betoverende ervaring en zal je zeker je vakantie in Mexico niet gauw doen vergeten.

De Cenotes van Mexico

Het Mexicaanse schiereiland Yucatán beschikt over een verborgen onderwaterwereld, waar de rivieren onder de grond naar de zee stromen. Hierdoor zijn mettertijd ondergrondse grotten van kalksteen met kleine meertjes ontstaan, die Cenotes worden genoemd. Dit zijn er niet een paar, maar ruim drieduizend, die voor het grootste deel onder de grond maar voor een deel ook bovengronds te vinden zijn. Hier en daar kun je al wandelend over het schiereiland een glimp opvangen van de ondergrondse meren door een spleet in de grond.

Vroeger werden door de Maya’s offers gebracht bij de Cenotes, omdat zij als heilige plaatsen werden gezien. De Cenotes staan overal aan de noordelijke kant van het schiereiland aangegeven en zijn dan ook makkelijk te vinden. Ze hebben allemaal hun eigen vorm, grootte en ligging boven of onder de grond. In sommige meren kun je goed duiken en in anderen heerlijk afkoelen en wat zwemmen. Bovendien zwemmen er kleine visjes in het water die je ontdoen van dode huidcellen terwijl jij geniet van de prachtige omgeving.

De mooiste Cenotes om te duiken en zwemmen

Een prachtige Cenote is de Ik Kil ofwel heilige blauwe Cenote bij de indrukwekkende ruïnes van Chichen Itza, die zelf ook zeker de moeite van een bezoek waard zijn. De Ik Kil is aan de bovenkant open en heeft hierdoor een prachtige lichtinval. Hier kun je heerlijk zwemmen en genieten van de prachtige natuur. Een ondergrondse Cenote die bekendstaat onder de naam Bat Cave, vormt de tegenpool van dit meer en biedt door de ondergrondse ligging juist de mogelijkheid om vleermuizen te spotten. Hier duik je eerst door ondergrondse gangen en kamers en komt uiteindelijk in een ondergrondse grot vol vleermuizen tussen de druipsteenformaties.

Voor het duiken in de Cenotes heb je een duikbrevet nodig, wat je overigens ook in Mexico kunt halen. Je kunt er duiktrips naar de verschillende ondergrondse meren boeken onder begeleiding van een ervaren gids. Je duikt er in helder zoet water, waardoor je uitstekend zicht hebt op de grotten. Tussendoor kun je rusten in de grotten en genieten van de prachtige stalactieten, boomwortels, verschillende vissen en kalksteenformaties.

Yucatán biedt meer dan ondergrondse grotten

Naast zwemmen en duiken in deze prachtige ondergrondse meren, kun je bovendien genieten van de heerlijke Mexicaanse keuken, heerlijke margarita’s, de zonnige stranden bezoeken of de indrukwekkende piramides. Of wijk uit naar het eiland Cozumel voor een actieve dag vol tokkelen, abseilen en kanovaren. Yucatán biedt je een prachtige vakantie met als onvergetelijke hoogtepunt de ondergrondse meren, voor een duikervaring die je nergens anders ter wereld op kunt doen.

Beoordeling Mexico Blog

*
*
*
*