Mexicovakantie.nl
Mexico Blog
de beste vakanties vind je op Mexicovakantie.nl

De dag van de doden, 5 handige weetjes

25 Jul 2018
De dag van de doden, 5 handige weetjes

Ooit van de Dag van de Doden gehoord? Klinkt misschien een beetje luguber maar het is een geweldige feestdag in Mexico. Heel het land viert die bewuste dag dat de doden voor even terugkeren naar de aarde om vrienden en familie met een bezoek te vereren. Maar wat valt er nu eigenlijk over dit feest te vertellen? We geven je vijf handige weetjes!

Wat is het precies voor feest

Wanneer je niets weet van dit feest, kan het wellicht een beetje vreemd overkomen. Het is echter juist een heel positief feest. In het Spaans wordt het Dia de los Muertos genoemd. Men viert eigenlijk dat de zielen van de geliefden voor heel even terugkeren op aarde. Alles op die dag is er dan ook op gericht om de gestorvenen te eren. Dat doet men voornamelijk met dingen die overledenen tijdens hun leven graag deden. Het gaat dus niet om treuren en verdrietig zijn. Mexicanen vinden namelijk dat je juist je het leven van je overleden dierbaren moet vieren. Dat gebeurt op deze dag dan ook met uitgebreide en kleurrijke optochten. Vaak wordt ook het familiegraf bezocht, waarbij het favoriete gerecht van de overledene wordt meegenomen en men herinneringen ophaalt.

Wanneer valt de Dag van de Doden in 2018

De Dag van de Doden wordt ieder jaar op dezelfde datum gevierd. Het valt op 2 november. Overigens beginnen de festiviteiten rondom deze feestdag meestal al een paar dagen eerder. Al op 31 oktober zijn er tal van steden in Mexico te vinden die parades organiseren. Verder zijn er vaak markten rondom het thema te vinden. Het duurt dus eigenlijk drie dagen. De nacht van 1 op 2 november is voor veel Mexicanen erg bzijonder. Ze brengen dan de nacht door op het kerkhof en steken een kaarsje aan op het graf van een geliefde.

Waar komt het vandaan?

De traditie van dit feest gaat eeuwenver terug. Het stamt namelijk uit de tijd van de oorspronkelijke bevolking in Mexico. Zowel de Maya's als de Azteken vierden deze dag al met tal van rituelen. In de loop der tijd is de invulling van de feestdag natuurlijk wel veranderd. Inmiddels is het een soort mengeling van hele oude rituelen uit die tijd én het katholieke feest Allerheiligen. Het is nog steeds één van de meest belangrijke feestdagen van het land. Het is dan ook opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Bijzondere tradities

Er zijn tal van bijzondere tradities op deze dag. De kleurrijke optochten en verkleedpartijen kwamen al even ter sprake. Een andere bijzondere traditie is het bouwen van grote alteren. Daarop brengen mensen offers voor de doden. Er zijn ook bepaalde gerechten die op deze feestdag veel gegegeten worden. Zo is Calvera de Azucar erg populair. Dit zijn schedels van deeg en suiker. Er zelfs speciaal 'dodenbrood' dat ook wel pan de muerto wordt genoemd. Het wordt eigenlijk alleen op deze feestdag gegeten en lijkt aan de buitenkant op botten.

Beste locaties

Wil je dit feest wel eens meemaken en ben je op zoek naar de beste locatie om dit te doen? Overal in het land kun je in principe het de Dag van de Doden vieren. In de ene stad zijn er natuurlijk wel meer festiviteiten dan in de andere. Vooral in Mexico City heerst altijd een bijzondere sfeer tijdens de feestdag. Een alternatief is Yucatán. In dit typische Mayagebied is ook ontzettend veel te doen.

Beoordeling Mexico Blog

*
*
*
*