Mexicovakantie.nl
Orkaanseizoen Mexico

Orkaanseizoen Mexico

Wie op vakantie gaat naar een ver land, zeker in een werelddeel waar je niet al te veel ervaring mee hebt, kan zich beter goed voorbereiden. Het is een goed idee om van tevoren je te verdiepen in de cultuur van het land van bestemming en de eerste beginselen van de plaatselijke taal onder de knie te krijgen. Ook is het verstandig om je te vaccineren tegen veelvoorkomende ziektes, waar jij onvoldoende weerstand tegen zult hebben, of preventieve maatregelen te treffen, zoals bij malaria. Maar ook al heb je je goed voorbereid, er kunnen toch toevallige dingen gebeuren, waar jij geen ervaring mee hebt, maar de plaatselijke bevolking juist wel. Denk hierbij met name aan extreme weersomstandigheden of ander natuurgeweld. Zeker als je naar Mexico gaat, is het goed om te even te verdiepen in een bepaald weersverschijnsel waar het Caraïbisch gebied berucht om is: orkanen.

Wat is een orkaan en hoe ontstaat het?

Een orkaan, ook bekend onder de naam cycloon of tyfoon, is een tropische storm, die meestal in de tropen of in het subtropisch gebied ontstaat boven zee. Windsnelheden kunnen bijzonder groot zijn en de vernietigende kracht aanzienlijk. We praten van een orkaan als windsnelheden van 117 km per uur worden overschreden. In de bekende schaal van Beaufort duiden we dit aan met windkracht 12. De snelste orkaanwinden die ooit zijn gemeten zijn waargenomen in Australië tijdens een tropische storm, waarbij rukwinden van meer dan 400 km per uur voorkwamen. Niets of niemand blijft dan overeind staan. Wil je weten hoe vernietigend een orkaan kan zijn? Denk dan bijvoorbeeld aan de ravage die orkaan Katrina aangericht heeft in de Amerikaanse stad New Orleans.

Wanneer is het orkaanseizoen in Mexico?

In het Caraïbisch gebied, en dus ook de oostkust van Mexico, geldt dat de periode juni tot en met november bekend staat als het orkaanseizoen. Als er een Mexicaans gebied wordt getroffen, is het vrijwel altijd het schiereiland Yucatan, met populaire badplaatsen als Cancun en Playa del Carmen. Zijn er ook orkanen aan de westkust, bijvoorbeeld bij badplaatsen als Acapulco of Puerto Vallarta? Die kans bestaat inderdaad, maar de ervaring leert dat ze meestal al boven zee veel van hun kracht verliezen.

Een vakantie in Mexico tijdens het orkaanseizoen?

Moet je bang zijn voor orkanen en is het beter om Mexico te mijden in juni t/m november? Dit is echt overdreven. Orkanen kunnen voorkomen, maar dit is zeker niet altijd het geval; er zijn meer dan genoeg jaren bekend dat Mexico er totaal geen last van ondervindt. Bovendien is het ontstaan van een orkaan goed te volgen en de loop dagen van tevoren te voorspellen. Als er kans is op een orkaan, let dan vooral op de officiële berichten en doe zoals de plaatselijke bevolking zich voorbereidt.

Beoordeling Orkaanseizoen

*
*
*
*